Efteråret – når Gud besluttede at male bladene i farverne guld og kobber, der glæde både sjæl og øjne og at male skumringen i violetfarver kombineret med kraftig orange og lyserød, der falder skarpt ned på jorden hver aften. Efteråret glædeer ikke kun visuelt, men også sensorisk, især følt af vores smagsløg.
Vi er heldige, at IELM produktionsaktiviteter foregår i et af de smukkeste lande i Østeuropa; så opdager vi med hver sæson, hvor vidunderligt og autentisk Rumænien er. Dette sted omslutter os i mysterier og traditioner, lærer os hvordan man værner om livet, giver os en uudtømmelig skønhedskilde, som vi anvender med dedikation og beundring til alle de kreative processer hods iELM.
Rumænere beholder omhyggeligt deres gamle traditioner og re respekterer helligdommen og ægtheden af ferien i deres kultur. Vi er nysgerrige og ønsker at udforske den mangfoldighed af jorden, så har vi dokumenteret lidt om det rumænske folks vigtigste efterårstraditioner.
Det siges, at traditionen om høstning af efterårshøsten stammer fra de thraciske lande nemlig hvor dacerne levde som forfædre af rumænere. S I efteråret fejrer landsbyboerne med stor glæde høstdagen med specielle ritualer: Høstedag, med særlige ritualer, Høstens equinox, de dygtigt samler druerne og forbereder musten og begynder med fornøjelse på jagt efter transylvaniske trøfler.
Stadig i slutningen af august vises bønner og nogle svampe. Derefter er haven agurker, kartofler, lækre æbler, pærer, kvæder, nødder, tørret løg og blomkål. September er dedikeret til druer og derefter, til porrer. I oktober høstes kål, græskar (efter frost) og hyldebær. Nær vinteren, i november har vi havtornbær. Samlingen af alle disse frugter og grøntsager er en vigtig tid for landsbyboerne, der arbejdede i forår og sommer. Det er et virkelig spesielt tid, fejrsom fejres gennem lokale festivaler, messer, folkedanser og velfærd. Her har børnene stadig mulighed for at spise friske, sæsonmæssige frugter og grøntsager dyrket af små samfund af sæsonbetonede bønder.
Siden oldtiden, var det daciske folk kendere af solkalenderen. Daciske folk boede i hulen på Rumæniens nuværende territorium og praktiserede i efteråret Equinox-dagritualer, der var specifikke for området, for at temme vinteren, så ville det næste år komme med mange frugter af jorden.
Drueopsamlingen begynder officielt den 14. september, og det første must i efteråret er lavet ved at bryde druerne i kurven (coșarcă). Vintertræffel indsamles fra september til december..
Tradition opfordrer os til at starte efterårets genopretning og introspektion, som naturen.
Efteråret – når Gud besluttede, at vi skulle være glade.