Tip til skolestarten: Sådan gør du dit barn klar til det nye skoleår

Starten på det nye skoleår rummer en bred vifte af følelser for børn. På den ene side er sommeren ved at være slut, og der skal tages ansvar for en masse nyt, men på den anden side får de også mulighed for at se deres venner igen. For at undgå at dit barn føler sig overvældet, bør I forberede jer på skolestarten.

Nogle gange udtrykker børn ikke deres angst verbalt. I sådanne situationer bør du være på udkig efter tegn, der viser, hvordan de føler: de har mere brug for din opmærksomhed end normalt, deres søvnmønster ændrer sig, de er irritable, de har svært ved at koncentrere sig, eller de græder uden grund.

Vi har følgende tip til at lette skolestartsprocessen for dit barn:

Tal med dit barn

Det første skridt er at finde ud af, hvad de føler i forhold til starten af det nye skoleår. Sørg for, at de forstår, at du altid støtter dem. Det er vigtigt, at de føler sig trygge ved at tale med dig om deres skolekammarater, lærere eller undervisning.

Fortæl dit barn, at det altid kan snakke med dig om bekymringer, frygt eller andre ubehagelige følelser. Vis tålmodighed og forståelse, og opmuntr barnet. Når du finder ud af, hvordan de virkelig har det, forstår du, hvordan du kan gøre en bedre indsats som forælder. Hvis barnet har spørgsmål, som du ikke kender svaret til, så skal du ikke gætte. Brug denne mulighed til sammen at finde ud af, hvad svaret er.

Hvis det er muligt, bør du overveje at tage fri i den første skoleuge, så du kan hjælpe dit barn med at vænne sig til den nye rutine.

Hjernetræning

Om sommeren har børn færre chancer for at benytte den viden og de færdigheder, som de tillærte sig i løbet af skoleåret. Hjælp dem med at vænne sig til skole- eller børnehaverutinen ved at tilføje aktiviteter til deres daglige rutine, der stimulerer deres koncentration, hukommelse og opmærksomhed.

Læsning er et af de mest effektive midler til at træne deres små hjerner. Læs sammen dagligt i 1-2 uger før skolestarten. Stil spørgsmål til dit barn om det, der sker i fortællingen, for at stimulere den logiske tænkning og fantasien.
Hvis dit barn er lidt ældre, så find ud af, hvilke bøger det skal studere i løbet af det nye skoleår. Hjælp dit barn med at gøre sig bekendt med bøgerne, før skolen starter. På denne måde får barnet mere selvtillid i timerne..

Tilpas deres søvnmønster

Sørg for, at dit barns senge- og vækketider er fornuftige, så de bliver vant til en veletableret rutine. På denne måde sørger du for, at overgangen bliver lettere, og at de får nok hvile. For børn op til 12-årsalderen består en god nats søvn af 10-11 timers søvn pr. nat.

Tilstrækkelig hvile forbedrer dit barns evne til at koncentrere sig, huske og være kreativ. Hvis dit barn har svært ved at falde i søvn, kan I udføre afslappende aktiviteter inden sengetid. I kan for eksempel tage et varmt bad eller lytte til beroligende musik.

Lad dit barn vælge sine skoleartikler

Brug en dag på at gå på indkøb sammen. Giv dit barn de muligheder, der ligger inden for dit budget, men lad barnet træffe det endelige valg. Hvis de kan vælge, de skoleartikler de kan lide, så vil de være mere ivrige efter at bruge dem, og de vil få mulighed for at øve deres organiseringsfærdigheder. Vi anbefaler, at du gør dette i god tid, så du er sikker på, at du kan finde alt det, dit barn har brug for, i tide.

Hvad børnetøj angår, bør du vælge det, som dit barn let selv kan bruge til at klæde sig på med. Med “social afstand”, hvor andre muligvis ikke kan hjælpe barnet i eller ud af tøjet, så kan det være behjælpeligt at have tøj, som barnet kan bruge på egen hånd.

Opret rum og tidsplan til at lave skolearbejde

Uanset barnets alder skal læseområdet dekoreres og omorganiseres ved starten af hvert skoleår i henhold til barnets behov. Det skal vække barnes interesse og kreativitet og fremme koncentrationen.

Når du tilrettelægger området for dit barn, skal du tage højde for følgende aspekter: farvevalget, skrivebordet, stolen, belysningen og opbevaringspladsen.

Nogle børn er spændte, mens andre er lidt ængstelige. Uanset hvordan dit barn afventer skoleårets start, skal du afsætte tid til at gøre klar til en let overgang fra de frie sommerdage til de travle skoledage.

TIDLIGERE OPSLAG
NÆSTE INDLÆG

Produkter

EFTERLAD ET SVAR

Følg os på instagram