Hvilken rolle spiller leg i dit barns liv?

Når et barn leger, ser vi normalt bare en afslappende og sjov aktivitet. Det er det helt sikkert også, men legen spiller også en afgørende rolle i dit barns udvikling. Under legen, opnår dit barn vigtige livsevner.

Hvorfor er leg så vigtig?

Gennem legen udforsker dit barn omgivelserne og relationer mellem mennesker og eksperimenterer med at imitere de voksnes handlinger. For at opfostre et afbalanceret og socialt tilpasset barn er det er mest mulig fri, ustruktureret legetid meget vigtig – særlig i børnehavealderen.

De fysiske fordele ved leg

Leg, løb og cykling hjælper børnene med at bruge deres energi. Og det lærer dem også at koordinere deres kropsbevægelser, vurdere risici og opnå bedre forståelse for abstrakte koncepter såsom at vurdere resultatet af en handling. For at få alle fordelene fra legen skal børn have behageligt tøj, der sikrer fuld bevægelsesfrihed. Glem alt om jeans, smarte kjoler og pæne sko. Vælg behageligt og funktionelt børnetøj. Fra et biologisk synspunkt har mennesket brug for fysisk stimulans fra en tidlig alder for at udvikle sig optimalt.

Balanceorganet hjælper os med et holde balancen og understøtter rumforståelsen. Det udvikles, når det udsættes for forskellige kropsbevægelser ved forskellige hastigheder og retninger. Det er den slags bevægelser, legen består af: løb, hop, klatring, kolbætter og fald. Hvis man kigger på, kan det se anstrengende ud, men for barnet er den type leg en afgørende faktor for udviklingen af balanceorganet.

I disse tider sidder børn meget ned – enten fordi de ser tegnefilm på en tablet eller i tv, eller på stole i børnehaven eller skolen. Studier har vist en sammenhæng mellem manglende bevægelse og balanceproblemer hos børn i skolealderen.

Mangel på fysisk aktivitet påvirker udviklingen af balanceorganet og af børrns generelle fysiske udholdenhed.

Skolebørns hvileløshed, der ofte fejldiagnosticeres som ADHD, kan forklares med manglende fysisk stimulans. I en verden, der har fokus på tidlig faglig udvikling, har vi glemt, hvordan menneskekroppen udvikles.

De sociale fordele ved leg

Dyreunger bruger det meste af tiden på leg, så snart de lærer at gå. Sådan lærer de at samarbejde, tolerere hinanden og udvikler sociale hierarkier. De afprøver deres reaktionstid, opmærksomhed og koordination. Et menneskebarn har brug for at lære de samme ting for at håndtere fremtidige sociale interaktioner.

For årtier tilbage legede børn uden voksnes overvågning. De tilbragte kortere tid i skolen og øvrige faglige aktiviteter var der stort set ingen af. Vi kan alle huske de bekymringsfri dage, hvor vi legede med de andre børn i nabolaget.

Udover de dejlige minder gav disse frie dage os også viden om, hvordan vi skal opføre os overfor hinanden. Vi forhandlede os frem til, hvem der skulle stå på mål, og vi lærte, hvornår vi selv kunne løse konflikter, og hvornår vi havde brug for hjælp.

I den frie leg har dit barn fuld kontrol over sit eget liv og kan træffe sine egne beslutninger. For at blive afbalancerede og selvstændige voksne har børn brug for at træne disse evner mange gange.

Vi ønsker alle at give børnene den bedste start på livet. Uddannelse er ikke det eneste, der kan give de nødvendige redskaber til voksenlivet. Fri leg er lige så vigtig som skolearbejde.

Planlæg dit barns dag, så der er tid til mindst to timers udendørsleg hver dag. Prioritér denne tid over læringsaktiviteter – især i de første af barnets leveår. Klæd dit barn på i behageligt tøj, og giv plads til at udforske, klatre og blive beskidt.

Hvordan sørger du for, at dit barn får tid nok til at lege?

Previous Post
Next Post

Leave a Reply