Hvad er GOTS certificering, og hvorfor er det vigtigt for din families garderobe?

Forbrugernes bekymring over de produkter, de bruger, er steget i de seneste år. Uanset om det er ingredienserne i vores daglige mad kost eller de stoffer vores tøj er lavet af, er vi alle kommet til at være opmærksomme på, at vores daglige valg påvirker både vores sundhed og miljøet og fremtiden for vores børn.

 

For ikke så længe siden rejste nyheden om Greta Thunberg over hele verden. Uanset om du deler hendes vision eller ej, kan du ikke ignorere de røde flag om det tempo, hvormed vores ressourcer er ødelagt af vores manglende omsorg for miljøet.

 

Ligesom du kan se, at den mad, du laver til din familie er den bedste, er vigtigt, at du giver nogle tanker også til tøj af dine børn og familie, i almindelighed. Dine valg påvirker ikke kun miljøet, men også alle menneskers sundhed.

 

Huden, det største menneskelige organ, har en enestående evne til at absorbere de stoffer, den kommer i kontakt med. Børnenes hud er langt tyndere og mere følsom end den ene af de voksne, der har en højere permeabilitet. De kemiske stoffer, der anvendes i fremstilling børnetøj, det være sig pesticider eller farvestoffer, kommer i kontakt med deres hud og kan nå blodkredsløbet. Det er derfor, det er meget vigtigt at være opmærksom på Børnetøj, som vi køber.

 

Er det tilstrækkeligt at vælge børnetøj lavet af økologisk bomuld?

 

Flere og flere økologiske bomuld eller miljøvenlige elementer har for nylig slidset ind i de store detailhandlere tilbud. Ville en etiket, der angiver anvendelsen af økologiske fibre, være nok til at stå inde for kvaliteten og den lave indvirkning på miljøet, eller er der behov for mere?

 

Mange af de tøj mærket som økologisk har kun en procentdel af fibre fremstillet fra økologisk landbrug. I mangel af andre certificeringer, kan man ikke vide, om hele processen med fiberbehandling er sikker (farvning, blegning osv.).

 

Hvordan kan jeg vide, at Børnetøj jeg valgte er sikre?

 

Den eneste måde, hvorpå man kan sikre, at hele produktionsprocessen, fra dyrkning til efterbehandling, overholder de højeste standarder, er ved at kontrollere certificeringerne af den pågældende vare.

 

De bedst bedømte tøjcertificeringer er Oeko-Tex og GOTS

 

Oeko-Tex er en forsikring for forbrugeren, at tøjet ikke er risikabelt for menneskers sundhed. Listen over stoffer, der er testet af Oeko-Tex, svarer til listen på GOTS-listen. Oeko-Tex vedrører dog kun det færdige produkt og tager ikke højde for alle produktionstrinene. Desuden kræver Oeko-Tex ikke, at de anvendte fibre stammer fra det økologiske.

 

 

Hvad betyder GOTS-certificering?

 

Den eneste certificering, der kontrollerer alle produktion pahses af en beklædningsgenstand (fra plantning til det færdige produkt) er GOTS (Global Organic Textile Standard). GOTS er en af de vanskeligste certificeringer at opnå, fordi det vedrører hvert trin i produktionsprocessen og har til formål at beskytte miljøet, arbejdstagerne, men også den endelige forbruger, så godt.

 

De kontroller, der foretages i forbindelse med denne certificering, omfatter frøtest, høst af bomuld, fiberudvinding og -behandling samt vævning, farvning og skæring af fibrene. GOTS kontrollerer også arbejdstagernes vilkår, overholdelsen af deres rettigheder og giver.

 

Praktisk set er GOTS den højeste certificering, som en økologisk beklædningsgenstand kan opnå.

 

 

 

 

Funktioner i beklædningsgenstande / fremstillingsprocessen Stoffer fremstillet af økologiske fibre, men med forbehold for regelmæssig forarbejdning GOTS certificeringsstoffer
Der anvendes kun økologiske fibre JA JA
Blev ikke behandlet med kemiske stoffer, der er skadelige for miljøet NEJ JA
Det vand, der blev brugt til forarbejdning, blev behandlet før udledningen i miljøet NEJ JA
Arbejderne får samme løn og arbejder under optimale forhold. NEJ JA

 

 

Hvorfor er det vigtigt for mig at tjekke etiketterne på børnetøj, som jeg køber?

 

Uanset om du ønsker at købe tøj til dine børn eller endda for dig selv, er det vigtigt at tage hensyn til nogle aspekter, før du tager tøjet til kasseapparatet (eller til check-out af online shop) og betale for varen:

 

  • Hvordan påvirker det mit eller min families helbred? Er jeg sikker på, at det ikke har været genstand for farlige kemiske stoffer?
  • Hvor behageligt og modstandsdygtigt vil det pågældende element være? Vil jeg være i stand til at bære det mere end én gang? Den økologiske bomuld er betydeligt blødere og mere behagelig end den i den industrielle produktion, og stoffet holder meget længere, selv om det vaskes gentagne gange.
  • Hvordan blev denne frakke lavet? Hvilken indvirkning mit valg vil have på miljøet og industrien arbejdstagere?

 

Det er på tide, at hver og en af os gør ansvarlige og samvittighedsfulde valg at tage sig af os, men også af vores planet og medmennesker.

 

Derfor er alle iELM bomuld børn tøj, kjoler, indendørs jumpsuits, bluser eller hatte, er GOTS certificeret og omhyggeligt arbejdet i en ventileret og veloplyst studios. Du kan se dem alle i vores børn tøj online shop!

 

Previous Post
Next Post

Leave a Reply