5 tips, som hjælper barnet med at håndtere sine følelser

Forældrerollen er en af de vigtigste opgaver, der findes i verden. Det er et enormt ansvar at opfostre den næste generation. Nogle gange kan det være svært for de små mennesker at forstå, hvad der sker med dem og med livet generelt. Det er forældrenes ansvar at hjælpe dem med at forstå dem selv og deres følelser.
Her er nogle idéer, som du kan lade dig inspirere af, hvis dit barn har brug for hjælp til at forstå sine følelser:

  1. Udvis ro


Børn efterligner den adfærd, de oplever. Nogle gange kan det være overraskende at se dem sige noget eller gøre noget, som andre lige har gjort. Men det er sådan, de lærer om verden omkrig sig. Gennem efterligning lærer børnene at håndtere eksterne stimuli og navigere i livet.
Du kan hjælpe barnet ved at udvise en rolig opførsel. Forældrene er altid de første personer, som børn efterligner. Alt, du gør, vil i deres hoveder fremstå som eksempler til efterfølgelse.
Hvis du opfører dig roligt, vil dit barn lære den mest hensigtsmæssige opførsel til næsten alle situationer, som det befinder sig i.


2. Tilbyd valgmuligheder


En anden god idé er at tilbyde barnet valgmuligheder. Det kan du fx gøre ved at lade barnet vælge mellem tøj i butikken eller måltider derhjemme. I stedet for at vælge for barnet skal du give to valgmuligheder at vælge mellem. Det giver barnet følelsen af at have kontrol over situationen, og at hans eller hendes mening respekteres. Men husk, i sidste ende er det altid dig, der træffer den endelige beslutning.


3. Du kan spørge, om du må hjælpe, eller foreslå at I laver noget sammen


Barnet lærer at forstå følelser og begivenheder. Når du oplever, at dit barn har det svært, kan du spørge ham eller hende, om du må hjælpe. Det kan ofte gøre situationen lettere at håndtere, når barnet ved, at du er der til at hjælpe. Barnet er ikke altid i stand til at udtrykke sine følelser, men har altid brug for sin forælders forståelse og støtte.


4. Match barnets sprog


Alle har deres “yndlingssprog”. Noget, der gør dem glad, og som du kan bruge for at vise dem, at du elsker dem og sætter pris på dem. Nogle bliver glade, hvis de får ros eller gaver, mens andre sætter mere pris på kvalitetstid. Sådan er det også, når du taler med dit barn.
Hold øje med dit barns reaktioner, så du kan lære dets præferencer at kende og vise, at du værdsætter ham eller hende. Du kan fx læse en bog med barnet, eller du kan forære det en fin gave – såsom børnetøj. Barnet vil selv udtrykke, hvad det behøver for at føle sig elsket.


5. Snak med barnet om dets følelser, og respektér dem


Børn har de samme samme følelser som voksne. Forskellen er, at de har en masse følelser om ting, der virker irrelevante for voksne. Derfor er det vigtigt for deres udvikling, at de voksne tager dem alvorligt og prøver at forstå dem, når de taler om deres følelser.
Forældre er de vigtigste mennesker i børns liv, og det hjælper dem at opleve deres medfølelse. Når dit barn giver udtryk for, at der er noget i vejen, kan du prøve at snakke med ham eller hende om følelserne. Det kan ændre barnets humør, hvis det samtidig oplever, at du respekterer dets følelser.

TIDLIGERE OPSLAG
NÆSTE INDLÆG

Produkter

EFTERLAD ET SVAR

Følg os på instagram