5 idéer til sanselege for børn

Sanseaktiviteter er den slags aktiviteter, der stimulerer en af de fem sanser: Syn, hørelse, smag, lugt og berøring. De hjælper børn med at experimenter og med at udforske verden omkring dem samt at blive mere selvstændige og modige. 

Sådanne aktiviteter styrker børns selvtillid og udvikler deres selvstændighed. De styrer situationen og tager beslutningerne. Leg er en essentiel del af et barns harmoniske udvikling. For at hjernen skal udvikle sig ordentligt er det vigtigt at stimulere barnets sanse gennem lege som disse.

Nogle eksperter mener, at stimulering af børns sanser bør begynde så tidligt som muligt, da de jo bruger deres sanser til at opdage verden omkring dem. Den ideelle alder for sanselege er dog omkring 4 – 5 år. Det er her, børn bliver mere interesseret i genstande og deres karakteristika.

Sanseaktiviteter skal være enkle og designet til hver sans. Ved at bruge materialer og sansegenstande, der for så forskellige som muligt, kan du give dit barn mulighed for at udvikle deres sanser via legen.

Mange sanseaktiviteter kan laves med materialer, som ofte findes i hjemmet. Derfor er der ingen grund til at indkøbe indviklede spil eller legetøj, for de er slet ikke nødvendige for, at dit barn bliver engageret og har det sjovt.

Her får du fem forslag til sanseaktiviteter, som du kan prøve med dit barn.

  1. Sanseballoner

Tag nogle farverige balloner og fyld dem med ris, bønner, majs, mel eller kartoffelmel. Slå en knude, så fyldet ikke falder ud. Ballonerne kan nemt formes og er med til at stimulere barnets følesans. Børn kan som regel også lide den lyd, ballonerne laver. Du kan prøve at få dit barn til at gætte, hvad ballonen er fyldt med baseret på, hvordan det føles at røre ved ballonen eller den lyd, den laver.

2. Sanseflasker

Tag nogle små plastikflasker, gerne gennemsigtige. Fyld dem med 3/4 dele vand og 1/4 del olie. Tilføj så s,å genstande som perler, knapper eller glitter. Du kan også tilføje et par dråber frugtfarve.

Når du har fyldt hver flaske, kan du vende dem på hovedet og ryste dem, så væsken blandes og de små genstande indeni bevæger sig.

3. Skummaling

Bland barberskum med frugtfarve, og giv dit barn frie tøjler! Du kan opmuntre barnet til at “male” med det farvede skum på overflader, der er nemme at rengøre.

4. Sanseposer

Fyld et par poser, der kan lukkes, med hårgelé, og tilsæt små genstande, der kan fascinere dit barn, ligesom vi gjorde med sanseflaskerne. Så kan I lege og sortere poserne efter farve, størrelse eller indhold.

5. Istegning

Hæld noget vand i en isterningform, og tilsæt lidt frugtfarve, inden du putter dem i fryseren. Når vandet er frossent, kan du fjerne isterningerne fra formen og lade dit barn “tegne” med dem på hvidt papir. Vandmærkerne fra de smeltende isterninger laver flotte malerier!

Husk, det er vigtigt at være med, når dit barn er i gang med den ovenstående aktiviter.

Hvis vejret er dejlige udenfor, anbefaler vi, at du klæder dit barn i noget behageliget børntøj, og går udenfor og leger.

Foruden at stimulere dit barns sanser giver disse aktiviteter også forældre mulighed for at lege sammen med deres børn og komme tættere på dem. Rollen som forældre handler om opdrage velbalancerede og nysgerrige børn, der strutter af selvtillid!

TIDLIGERE OPSLAG
NÆSTE INDLÆG

Produkter

EFTERLAD ET SVAR

Følg os på instagram